Duurzaam bouwen (104): Droogte zet door in juni 2018

Ik had nog niet een plensbui gewenst of we kregen er een begin juni. Die zorgde ervoor dat de regenwatertank weer volledig werd gevuld. Ik kon zelfs de vijver weer voor een deel aanvullen. Het was wel de enige serieuze bui in juni. De regenwatertank staat daarom eind juni weer op 30% mede als gevolg van het beregenen van de tuin. De toiletspoeling blijft dus voorlopig op leidingwater. Het gebruik van leidingwater zal dus wat hoger uitpakken dan oorspronkelijk geraamd. Eind deze maand weten we het precies.

Er werd in juni 830 kWh opgewekt en 615 kWh netto teruggeleverd. Het verbruik was dus 215 kWh waarvan 35 kWh voor rekening van de wasmachine/droger. Dat is ruim 10 kWh minder dan in de wintermaanden doordat er meer in de buitenlucht kan worden gedroogd. Het energieverbruik van TV, computer en strijkijzer zijn nu ook gemeten. Eind juli maken we een gedetailleerde lijst van ons jaarverbruik uitgesplitst naar de verschillende apparatuur.

Omdat de warmtepomp de hele zomer uit staat en de temperatuur van het buffervat onder de 20 graden is, heb ik bedacht dat het mogelijk moet zijn om het buffervat voor koeling te gebruiken zonder dat ik een koelunit bij de warmtepomp nodig heb. Wanneer we de thermostaat van de verwarming hoog zetten, zal de vloerverwarmingspomp het water uit het buffervat immers door de vloerverwarming pompen. We gaan dat de komende maanden tijdens een hittegolf eens uitproberen in zone 1 (woonkamer/keuken) en kijken wat voor effect dat heeft op de temperatuur.