Duurzaam bouwen (67): Anhydriet dekvloer gestort

Waarom is een anhydriet dekvloer duurzaam? Een anhydriet dekvloer is gemiddeld half zo dik als een cement dekvloer dus er wordt gewoon minder materiaal gebruikt. Anhydriet bestaat bovendien voor 98% uit reststoffen en gerecycled materiaal. De CO2 footprint van anhydriet is verder een factor 10 minder dan van cement. Tenslotte heeft een dunne vloer als voordeel dat de verwarming veel sneller reageert. Nachtverlaging en regeling via een thermostaat per ruimte levert daardoor een aanzienlijke energiebesparing op ten opzichte van een traditionele vloerverwarming in een dikke beton of cement deklaag.

Onze dekvloer is 3,5 cm dik en is in iets meer dan een uur gestort door RM vloeren uit Vollenhove. De anhydriet is afkomstig van de centrale in Zwolle en bestaat voor een groot deel uit gips waaraan een klein deel cement is toegevoegd.

De vloer moet tenminste 3,5 week drogen voordat de tegelvloer kan worden gelegd. Na 72 uur is de uitharding zodanig dat hij kan worden belast. Dus halverwege komende week kan de stukadoor aan de slag.