Duurzaam bouwen (98): Verwarming in januari 2018

De Kensa shoebox warmtepomp van 3 kW wordt gebruikt voor de vloerverwarming en voor het voorverwarmen van het douchewater tot 25 graden. In januari was de gemiddelde buitentemperatuur vrij hoog maar daar staat tegenover dat er maar weinig zonnige dagen waren. Passieve verwarming heeft dus nauwelijks een rol gespeeld. Ook de opwekking met de zonnepanelen was daardoor met 140 kWh relatief laag (vorig jaar was dat nog 265 kWh).

Met de plugwise meten we het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp en van de wasmachine/droger combinatie. De wasmachine/droger heeft in januari 49 kWh verbruikt. De warmtepomp verbruikte 266 kWh. Dat is het equivalent van 27,5 m3 gas (1 m3 Gronings gas bevat 9,7 kWh aan energie). Dat is dus nog geen m3 per dag. De thermostaat staat zo ingesteld dat de temperatuur in woonkamer/eetkamer/keuken (zone 1) ’s ochtends 19,5 graad is en vanaf ’s middags 15:00 uur 20,5 graad. ’s Nachts is de instelling net als in de slaapkamer/badkamer (zone 2) 17 graden. In de werkkamer/hal (zone 3) staat ie continue op 16,5 graad.

Netto hebben we in januari 2018 460 kWh verbruikt. Samen met de opwekking komt dat neer op 600 kWh. Na aftrek van warmtepomp en wasmachine is door de rest van de apparatuur dus 285 kWh verbruikt. Daarvan komt 30 kWh voor rekening van de luchtontvochtiger. Omdat we geen mechanische ventilatie hebben gebruiken we deze in de badkamer wanneer de luchtvochtigheid buiten boven de 70% is. Natuurlijke ventilatie heeft dan geen zin. Zo’n 30 kWh komt voor rekening van de doorstroomverwarmer die het douchewater van 25 naar 45 graden verwarmt. In de badkamer gebruiken we verder twee infraroodpanelen, waarvan één als spiegel. Die zijn ook nog eens goed geweest voor 15 kWh. Warm afwaswater/ spoelwater/ kookwater schatten we goed voor zo’n 30 kWh. Dan blijft er dus nog zo’n 180 kWh over voor regenwaterpomp/ vloerverwarmingspomp/ vaatwasser/ koelvriescombinatie/ ovens/ kookplaat/ computer/ tv en verlichting.