Van het gas los met infrarood panelen?

In het Radarextra programma van 21 mei zijn infrarood panelen geadviseerd door thuisbaas van Urgenda voor de verwarming van een woning in Amsterdam. Opmerkelijk was het antwoord op de slotvraag, “en wat betekent dat voor de energierekening?”: “Ja dat moeten we afwachten!” Dat is typerend voor het soort adviezen dat geen duidelijkheid geeft en gespeend is van enige technische kennis bij de adviseurs.

Het rekensommetje is toch relatief simpel. Een infrarood paneel is een vorm van elektrische verwarming. In principe is dat een COP1 verwarming (er komt net zoveel energie in de vorm van warmte uit als je er aan energie in de vorm van elektriciteit in stopt). Elektrisch verwarmen is drie keer zo duur is als gasverwarming. In dit geval is dat niet helemaal correct omdat infrarood panelen stralingswarmte afgeven waarbij de omgevingstemperatuur best een graad of 3 lager kan zijn om toch comfortabel te zijn. Per graad bespaar je zo’n 6% op energie dus de totale energiebesparing kan daardoor oplopen tot ongeveer 20%. De kosten worden dus niet 300% maar slechts 240%. Tel uit je verlies! Dat thuisbaas en Urgenda dat niet zouden weten is flauwekul.

Zijn infrarood panelen dan helemaal nergens goed voor? Nee, zo erg is het gelukkig ook weer niet. Daar waar slechts kort meer warmte wordt gevraagd dan de relatief lage omgevingstemperatuur kan het zeker een uitkomst zijn. In de badkamer is dat bijvoorbeeld het geval. Een infrarood spiegel bij de wastafel is dus zeker comfortabel en bespaart energie. Bovendien beslaat zo’n spiegel niet wat verder bijdraagt aan het comfort. Een ander voorbeeld is een infrarood paneel onder een bureau in een werkkamer die maar enkele uren per dag wordt gebruikt.